Mitä todellisuus on?

Miten saamme apua omiin tehtäviimme

Lauantai 7.10.2023 klo 13.57 - R.J.

Luojamme tavoite on johdattaa meitä eteenpäin!  

Jos olemme kohtaavinamme esteen, ota aikalisä ja anna anna asia sisäisen viisautesi tiedoksi ja tehtäväksi "työstää ja tutkia" mistä löytyy sinulle (ja kaikille muille) paras ratkaisu. Sinussa "on tieto" kaikkeen siihen mitä elämässäsi tarvitset juuri silloin kun sen tarvitset. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tehtävät, esteet, edistyminen, tieto

Katson pelkojani

Keskiviikko 4.5.2022 klo 8.35 - R.J.

4.5.2022

Katson pelkojani! Mistä ne tulevat ja mitä ne merkitsevät?

Jokainen pelkoni sisältää oppiläksyn, jonka olen yrittänyt piilottaa itseltäni. Niinpä pitäisi katsoa sitä ja opetella näkemään se vain mahdollisuutena luopua pelon syystä, mikä se onkaan. Ihmeiden oppikurssissa pelko määritellään tilaksi, joka ei ole totta. Niinpä voisimme antaa itsellemme anteeksi ne asiat, jotka herättävät pelkoja.

 


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pelko, syyllistyminen, anteeksianto

Onko se totta mitä olemme näkevinämme?

Keskiviikko 9.3.2022 klo 10.53 - R.J.

18.2.2022

Katson maailmaa. Juuri nyt on vaikea uskoa, että Jumala olisi luonut siitä tällaisen. Miksi kaikkivoipa rakkaus olisi sen tehnyt. En usko että kaikkivoipa viisaus toimisi niin.

Mikä saa aikaan tai kuka tällaisen “sopan”? Sen täytyy silloin olla peräisin omasta mielestämme. Se on peräisin luulosta erillisyyteen eli että voisimme projisoida itsessämme olevan syyllisyyden ulkopuolellemme.

Luojamme ei ole syyllisyyttä luonut vaan se on omaa keksintöämme. Syyllistymme ja syyllistämme turhaan koska sen sijaan voisimme harjoitella anteeksiantoa keinona luopua niistä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: taistelut, sota, vastakohdat, syyllistyminen, projisointi

Haluammeko kokea vapautta?

Lauantai 13.11.2021 klo 8.11 - R.J.

Omat odotuksemme rajaavat elämämme! Vain luopumalla odotuksista voimme kokea vapauden.

Odotuksista luopuminen vaatii luottamusta että meistä pidetään huolta. Tavallaan meille on opetettu se sanonnassa: “elämä kantaa”. Olemmeko uskaltaneet soveltaneet sitä omaan elämäämme onkin toinen juttu.

Tässä maaillmassa meille tarjotaan monenlaisia asioita haluttavaksi, uratavoitteita, tavaroita, mainetta jne. Voimme tarttua niihin, monet niistä ovat tavallaan myönteisiä. Niistä ei kuitenkaan tarvitse tehdä mielen vankilaa. Annetaan niiden tulla ja tapahtua jos ja kun "kohdalle sattuu". Iloitaan niistä myös! Ne ovat kuin arkipäivän ihmeitä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vapaus, mihin kiinnitymme, elämä kantaa, ilo,

Mikä on elämän paras perusta?

Tiistai 22.6.2021 klo 8.08 - R.J.

Voisiko elämäni jatkotarina sisältää mielenrauhan ilman selittelyä. Sisältää olemisen ilman selittelyjä, perustuen  luottamukseen.

Vaatiiko se mitään erityistä? Ei, ainoastaan olla vaatimatta erityisyyksiä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tarina, luottamus, mielenrauha, erityisyys

Mikä on palkitsevaa ?

Torstai 1.10.2020 klo 8.15 - R.J.

Aamun ajatukseksi löytyi aamiaispöydässä käyty keskustelu, jossa puolisoni kertoi ihmetelleensä omia ajatuksia harrastuksestaan. Miksi tuntuu mielekkäältä harrastaa vaikka balettia vaikka siitä ei voi minkäänlaista uraa tulla? Hän kertoi kesken harjoituksen oivaltaneensa palkitsevuuden tulevan parhaansa tekemisestä.

Onko siis niin, että teemmepä  mitä tahansa mielekkyys onkin kiinni asenteestamme tekemiseemme ja vertailu tapahtuu omaan tasoomme. Kokemus siitä, että teimme parhaamme on "palkkamme".

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: onnistuminen, palkka, palkinto, työ, touhu, harrastus

Mikä on tärkeää,asenne, taito vai välineet?

Torstai 11.4.2019 klo 11.55 - R.J.

Kun nurmikko alkoi paljastua lumen alta ja katselin varastossa olevaa golf-bägiä, ajatukseni lensi peliin ja siihen mikä tulokseni oli viime vuonna!

Mikä oli tulos ja miksi? Olinko tyytyväinen?

Omalta kohdaltani yllätin itseni! Yllätys oli, että totesinkin pelin opettaneen minulle asennetta ja hyväksymistä. Siis, viis pelituloksesta, olin tyytyväinen oppimaani suhtautumiseen. 

Tärkeintä onkin asenne, taito kehittyy kun asenne on oikea. Onko välineillä mitään roolia? No, ehkä ne ovat korkeintaan tekosyy itselle olla olematta ihan niin hyvä kuin haluaisi!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työ, suorittaminen, saavutus, asenne, välineet

Mikä on todellista tehokkuutta omassa elämässämme?

Sunnuntai 24.3.2019 klo 11.50 - R.J.

Mikä on todellista tehokkuutta omassa elämässämme?

Löysin laatikosta mielenkiintoisen tekstin ja ihmettelin mistä se oli peräisin. Jäljitettyäni selvisi että tämä kysymys nousi itselleni esiin 5.5.2018 kun Helsingin Sanomien pääkirjoitus arvioi tiedon, sivistyksen, teknologian ja työn suhdetta.

 

Koko elämämme on meille arvoitus! Luulemme, että se mitä meille elämässämme tapahtuu, tapahtuu ilman meidän omaa vaikutustamme. Niin se ei kuitenkaan ole, vaan tapahtuu se, mikä mielessämme kohtaamisiamme ohjaa. Kohtaaminen on kommunikointia ja sen tulkintaa. Ja me valitsemme itse tulkintamme.

Tehokkuuden ulkoinen vaatimus pyrkii lyhentämään kohtaamisten kommunikointia tehokkuuden nimissä ja siten vaikeuttaa meitä syventymästä omaan mielenmaailmaamme, jonka perusteella kuitenkin teemme valintoja.  

Olisi tärkeä nähdä kaikki kohtaamiset, työtilanteetkin ja siinä tapahtuva vuorovaikutus erinomaisena kouluttautumistilanteena. Mahdollisuutena, jossa saisimme tavallisessa arkipäivässämme työstää mieltämme, eikä tarvitsisi hakea läheskään aina ulkoista asiantuntija-apua. Voitaisiin sanoa, että on tehokasta, kun mielemme hoituu tavallisissa tilanteissa, kun sille annetaan tilaa, siis aikaa!  Se on vähintään yhtä tärkeätä meidän mielenhyvinvointimme kannalta kuin pelkkä aikaan sidottu näennäinen taloudellinen tehokkuus.

Voidaan sanoa, että yksi työn syvemmistä mahdollisuuksista ja merkityksistä on mielemme hyvinvoinnista huolehtiminen. Samoin toimintamme tärkein tehokkuuden mittari ei olekaan ulkoiset aikaansaannokset vaan se millä mielellä teemme asioita.

Hoitakaamme asioitamme ja työtämme hyvällä mielellä niin työn saavutukset palkitsevat meitä parhaalla mahdollisella tavalla!

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Sanomat 5.5.2018, työn merkitys, teknologia, mielenterveys,

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tehokas työ, palvelu, hyvinvointi, elämän käsitys,

Helsingin Sanomien kirjoitus Uusi mies avaa sitä ajatusta mistä nämä sivut ovat syntyneet!

Sunnuntai 1.7.2018 klo 13.26 - R.J.

Uusi mies! Mitä se on? Omien ajatusteni tavoitteena olisi olla mieleltään vapaana oleva ihminen ja siten rauhantilassa oleva iloinen lähimmäinen kenelle tahansa.

HS:n kirjoituksen otsikossa viitataan valtaan sekä ongelmaan samanaikaisesti. Miehen valta on kuvitelma, jota hän ei itse ymmärrä. Miksi mies olisi ongelma? Siksi että emme ymmärrä niitä mekanismeja, jotka ohjaavat käyttäytymistämme arjen tilanteissa. Mies ei ole sen suurempi ongelma kuin nainenkaan. Molemmat haikailevat mielenrauhan tilaa luullen samanaikaisesti, että toinen on sen este. Molemmat ovat epävarmuuden tilassa mutta eivät huomaa, että se onkin heissä itsessä eikä toisessa. Pitäisikin katsoa mikä omassa mielessä estää rauhan tilan!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: roolit, yleistykset, sidonnaisuus odotuksiin, pelko, valta, mielenrauha

Työn syvempi merkitys!

Sunnuntai 6.5.2018 klo 21.22 - R.J.

Mikä voisi olla työnteon syvällisempi merkitys kuin pelkästään ulkoinen tulostavoite?

Tämä kysymys nousi itselleni esiin 5.5.2018 kun Helsingin Sanomien pääkirjoitus arvioi sivistyksen, teknologian ja työn suhdetta.

Koko elämä on arvoitus ja mitä meille täällä tapahtuu tuntuu tapahtuvan ilman meidän omaa vaikutustamme. Niin se ei kuitenkaan ole, vaan tapahtuu se mihin kohtaamisemme toisten kanssa meidät johtaa. Kohtaaminen on kommunikointia ja siihen käytetty aika työstää meidän mieltämme. Ehkä sitä voisi sanoa sivistymiseksi. Sitä tapahtuu muuallakin kuin varsinaisissa oppilaitoksissa – kaikki tunnemme ihmisiä, joiden koulutus on vaatimaton, mutta asenne asioihin sivistynyt.

Tehokkuuden vaatimus pyrkii lyhentämään kohtaamisten kommunikointia tehokkuuden nimissä ja siten estää meitä syventymästä omaankaan mielen-maailmaamme, jonka perusteella teemme valintoja.

Siksi olisi tärkeä nähdä työtilanteet erinomaisena kouluttautumismahdollisuuksina. Se on vähintään yhtä tärkeätä meidän mielenhyvinvointimme kannalta kuin taloudellinen tehokkuus. Me saisimme silloin arkipäivässämme työstää mieltämme, emmekä joutuisi hakemaan aina ulkoista asiantuntija-apua. Voitaisiin sanoa että se on tehokasta kun mielemme hoituu tavallisessa arkipäivässä.

Näin voi sanoa, että yksi työn syvemmistä merkityksistä on mielemme hyvinvoinnista huolehtiminen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Sanomat, työn merkitys, teknologia, mielenterveys, hyvinvointi, tehokkuus

Onko mikään turhaa?

Tiistai 18.4.2017 klo 8.47 - Raimo Julkunen

Tunnetussa laulussa on sanoja turhuudesta: ...Turhuuden turhuus kaikki on, niin turhaa touhu......

Onko se totta ja mitä siinä oikein tarkoitetaan? Me helposti ajattelemme että olisi erityisen arvokasta määritellä esimerkiksi ostaminen turhaksi, - tavarat turhiksi,- kaikki touhuaminen turhaksi!

Onko se niin todella? Itse olen alkanut ajatella että ei, vaan että turhuuden ajatuksella on erityinen merkitys!

Mikään tässä maailmassa ei ole turhaa jos sen näemme oikein! Siitä seurauksena oleva oivaltaminen avaa näkökyvyn. Se avaa mahdollisuuden oivaltaa mitä todellisuus on ja mitä on luulo siitä.

Tavarat, niiden ostaminen ja kaikki touhuaminen antaa meille mahdollisuuden kommunikoida toisten kanssa. Sitä me arvostamme vaikka emme aina sitä huomaa! Se on avain saada aikaan hyvä mieli itselle ja muille.

P.S. Kirjoittaminenkaan ei tunnu nyt turhalta! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: turhuus, merkityksettömyys, merkitys, arvo

Juuri nyt on kaikki hyvin! Mikä on sen syy?

Perjantai 14.4.2017 klo 12.53 - Raimo Julkunen

Meidän kulttuurissamme on oltu hyvin totisia. Vain tekeminen ja toiminta on ollut jotain. Aika on ollut toinen kuin nyt. On ajateltu, että on ollut koko ajan puute jostain jota saa tekemällä. ”Aina on tarvittu puuseppää” väsäämään keinua pöytää tai muuta. Nykyisin pystymme jo aika ajoin irtautumaan vanhasta ajattelumallista, varsinkin nuorempi väki!

Me luulemme, että se mitä koemme, tapahtuu uskomamme syy-seuraussuhteen tuloksena! Me emme kuitenkaan tiedä mikä se tässä maailmassa on, me vain luulemme tietävämme. Jos seuraamme esimerkiksi talousnäkymiä, niin niissä on vain odotuksia, jotka useimmiten edustavat epävarmuutta. Epävarmuus on aina mukana. Niissä varotetaan usein inflaation peikosta tai jostain muusta. Kaikki näyttävät vaarallisilta. Jokainen ennuste on varustettu ”pelon lausekkeella”.

Niinpä meidän tekomme edustavat useimmiten toimenpiteitä tavoitteita välttää jotain. Jos onnistumme, käytämme sitä todisteena omasta erinomaisuudestamme tai että meillä on ollut hyvä tuuri. Jospa olisikin niin että meille vain tarjotaan mahdollisuutta valita ajatus, joka on luottamuksen tila ja siten mahdollistaa oivallus, että se lopputulos onkin annettu meille!  

Kaiken tällaisen jälkeen voimme todeta, että juuri tänään, taas, kaikki näyttää olevan ihan hyvin. Juuri tällä hetkellä!

Emmekö osaisi iloita siitä?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tekemisestä olemiseen, luulo ja totuus, tehty ja saatu, pelko, luottamus

Mitä blogin kirjoittaminen merkitsee minulle?

Perjantai 7.4.2017 klo 20.56 - Raimo Julkunen

Nyt olen kirjoittanut parin kuukauden ajan ajatuksiani näkyviin! Mikä merkitys sillä on ollut? Olen kirjoittanut aikanaan moneen otteeseen päiväkirjaa ja se tapahtui "pöytälaatikkoon"! Nyt kirjoitan näkyviin. Se laittaa minut ajattelemaan sitä mitä kirjoitan siten että voinko kohdata lukijan ilman hämmennystä kun joku viittaa kirjoittamaani. Samalla siirrän mieleni pelkojen aitaa kauemmaksi ja ymmärrän että vain itse olen niiden asettaja. Opettelen antamaan pois niitä rajaavia ajatuksia, joita elämän aikana olen asetellut!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kirjoittamisen merkitys, esteen poistaminen, mielen laajentaminen

Mitä "realistinen" ajattelu on tarjoavinaan?

Keskiviikko 29.3.2017 - Raimo Julkunen

Luotammeko liikaa siihen mitä "realismi" meille on tarjoavinaan? Luotamme suunnitelmiin ja erityisesti työelämässä tarkkailemme ympäristöämme pelonsekaisin ajatuksin mitä tulee tapahtumaan. Mitä jos luottaisimme että meille on tarjolla riittävästi hyvää ja se on ainoa ajatuksemme. Emme anna millekään pelon ajatukselle voimaa. Annamme itsellemme mahdollisuuden vapauteen ja iloon olla ilman jatkuvaa suorittamisen pakkoa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Odotus, toive, turvallisuus, suunnitelmien toteutumista, työtä,

Mitä "realistinen" ajattelu tarjoaa?

Sunnuntai 12.3.2017 - Raimo Julkunen

Mitä on olla ”realisti” tässä maailmassa? Mitä saavutamme olemalla realisteja?

Ajattelemme saavuttavamme jotain mikä on todennäköistä, joka ei sisällä epävarmuuksia eikä pettymyksiä. Itse asiassa emme halua kohdata sitä mitä ehkä voisi tapahtua. Se tuntuu pelottavalta. Varsinkin se pettymys ja olotila, jossa ei tunnu olevan ”varmuutta”, turvaa!

Mitäpä jos antaisimme itsemme olla vapaita realismista! Se saattaisi sisältää jotain sellaista mikä toisi meille iloa? Emmekö haluaisi sitä mahdollisuutta. Uskaltaisimmeko valita ”realistisen tavanomaisuuden” sijasta vapauden?

 

Ajattelepa mitä silloin voisi tapahtua?

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: realismi, pelko, pettymys, ilo, mahdollisuus, tavanomaisuus, vapaus