Mitä todellisuus on?

Ilon kokeminen vai tuloksen saavuttaminen

Lauantai 28.3.2020 klo 21.33 - R.J.

Tänään, koronaviruksen aiheuttaman hämmennyksen keskellä näyttävät monet asiat toisenalaisilta kuin tavallisesti. Niihin sisältynyt arvolataus on muuttunut. Olen saanut seurata läheltä opetuksen muutosta, joka on tapahtunut todella nopeasti, miltei yhdessä yössä. Se on vaatinut opettajilta, lapsilta ja vanhemmilta joustavuutta ja rohkeutta mukautua uuteen tilanteeseen.

Luen HS:n sivuilta miten opetusministeri rohkaisee armollisuuteen opetustavoitteiden suhteen ja muistuttaa vanhempia, että lapsethan ne koulua käyvät.

Samassa lehdessä on juttu valmentajasta, joka on valmentanut urheilujoukkueen lajinsa kärkeen. Valmennus on aiheuttanut keskustelua mikä on kohtuullista ja mikä asiatonta urheilijoiden patistelua.

Onko menestys ja tavoitteiden saavuttaminen ensiarvoista? Mitä kaikkea sen varjolla voidaan tehdä?

Millaisia eroja voi saavutuksilla olla? Opettajat “tavoittelevat” tilannetta, jossa saavutetaan vähintään se mitä ohjeissa on määritelty, mutta tietenkin huippusaavutukset, yli muodollisen tavoitteen ovat toivottavia. Erityisesti huippu-urheilu hakee menestystä, jonka eteen tehdään määrätietoista työtä.

Mikä on ero sen välillä, että huipputulos syntyy oikein mitoitetun toiminnan tuloksena ja sen, että keskitytään yksinomaa tuloksen parantamiseen. Uskon että ero on siinä mielentilassa jossa saavutukset syntyvät!

Kaiken toiminnan tulisi sisältää ilon kokeminen! Jos toiminnassa on ilo mukana, se tukee opettelua ja opetusta, motivoi osallisia ja tavallaan kutsuu muitakin osallistumaan! Jos taas tavoite on suorituskeskeinen, se sisältää ajatuksen tavoitteesta olla erityinen, parempi.

Jokainen meistä opettaa koko ajan itseään! Omaksumme asioita tai sitten ei, teemme itse valinnat. On helpompi liittyä ilon pitoon kuin itsensä piiskaamiseen. Lapset eivät ole useinkaan vielä omaksuneet jälkimmäistä ja oppimisen ensimmäinen tavoite tulisikin olla uteliaisuuden ja löytämisen ilon kasvattaminen jopa ennen varsinaista oppisaavutusta. Uteliaana he tulevat aina löytämään elämälleen sopivat polut!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: viiruksen aiheuttama muutos, mielentilana ilo vai saavutus,

Miten dualistisessa maailmassa voi elää mielenrauhan tilassa?

Torstai 20.6.2019 klo 10.25 - R.J.

Valoisan kesäyön Ihmeiden oppikurssin keskustelun aiheeksi muodostui kysymys siitä mitä mielenrauha on ja miten sen voi saavuttaa? Onko se mahdollista tässä vastakohtien maailmassa.

Vastaukseksi tuli päätelmä, että mielenrauha on mahdollista saavuttaa riisumalla ajatuksista ja asioista arvolataukset pois!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: dualismi eli kaksinaisuus, vastakohdat, vertailu, toinen-toinen, oikea, väärä

Miten teen oikean valinnan?

Sunnuntai 29.7.2018 klo 23.02 - R.J.

Miten toimin, jotta päätökseni olisivat tuloksellisia?

Teenpä minkä päätöksen tahansa, tärkeintä on että olen luottavainen ja rauhan tilassa! Kun näin on, meidän oma sisäinen viisautemme tukee meitä! 

Siis valitsemiseni tässä maailmassa ei oikeastaan koskaan voi olla väärin, ainoastaan voin itse suhtautua omaan päätökseeni luottamuksella tai epävarmuudella!

Miksi näin on? 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valinta, päätös, oikea, väärä, rauha, pelko, luottamus, epävarmuus

Miten haastavaa vanhemmuus on ja milloin se on ohi!

Sunnuntai 14.1.2018 klo 19.18 - Raimo Julkunen

Miten haastavaa vanhemmuus saattaa olla ja milloin se päättyy?
Vielä lähes aikuisenakin lapsen tulee sallia lähtemään maailmaa katsomaan, kuka milläkin tavoin, kohtaamaan maailman ilmiöitä. Lapsen palatessa hänet on vielä kerran otettava vastaan ja sallittava kertoa mitä hän maailmalla oli kohdannut.
Kuunnellessaan ”lapsen” kertomuksia houkutuksista, onnistumisista ja vääryyksistä joutuu vanhempi kohtaamaan omat kokemuksensa ja pelkonsa.
Jos aikuinen vanhempi siinä tilanteessa kykenee kuuntelemaan rauhan tilassa ”lapsen” kertomuksen, välttyy lapsi saamasta pelon tartunnan. Siinä lapselle annetaan mahdollisuus tajuta, että hän itse päättää oman mielenrauhansa – se ei ole riippuvainen ulkopuolella olevasta maailmasta!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vanhempi, lapsi, oman elämän aloitus, vanhempien pelot, houkutukset, vaarat

"Kukaan ei palvele vaikka maksan mielelläni"

Perjantai 22.9.2017 klo 14.10 - Raimo Julkunen

Luin tänään niin kuin monena muunakin päivänä Kauppalehteä! Se kirjoittaa tietenkin taloudesta ja tehokkuudesta ja hehkuttaa trendejä. Siinä vei kuitenkin huomioni teksti, joka on blogini otsikko! Mitä onkaan tehokkuus? Onko se todella sitä että jokaisen tulee omaksua kaikki ne järjestelmät mitä digitekniikka on tuonut tullessaan? Sitä kysyi Heikki Haapavaarakin kolumnissaan. On varmaa että digitekniikka auttaa monissa asioissa mutta ei kaikissa! Yksi päällimmäisistä myyteistä on se että kaikki haluavat palvelua netissä - eivät kaikki. Usein vedotaan että suurin osa asiakkaista valitsee nettipalvelun. Entä jos muu palvelu on kaukana, silloin joko ei ole palvelua tai on tyydyttävä nettipalveluun. Kyse ei varmaankaan ole pelkästään palvelujen tuottajien asenteesta vaan kaiketi myös meistä käyttäjien. Me emme nykyisin vaadi sitä mitä voisimme! Pitäisikö meidän ryhdistäytyä ja pitää huolta että oikeuksiamme ei väheksytä!!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: asiakkuus, palvelu, kauppalehden kolumni, Heikki Haapavaara, sähköinen viestintä voi olla hankalaa,