Mitä todellisuus on?

Pitääkö yrityksenne yllä luottamuksen ilmapiiriä

Torstai 7.7.2022 klo 9.27 - R.J.

Olen tarkastellut omia ajatuksiani parin vuoden ajan mielenkiinnolla! Elämiseni muuttui suuresti muutettuani pienemmälle paikkakunnalle asuttuani aimmin isoissa keskuksissa kuten Tampere, Turku ja Uudellamaalla. Sopeutumista se on vaatinut erityisesti kun suurin osa tutuista ja ystävistä jäi vähän matkan päähän.

Kommunikointi on muuttunut ja osin hankaloitunut monista teknisistä mahdollisuuksista huolimatta. Samalla olen yrittänyt rakentaa taloa. Kaikki onnistuu jotenkuten. Tekniikka ei kuitenkaa pelasta kaikelta osin. Sen taakse mennään piiloonkin. Luodaan esteitä kyseenalaisilla verukkeilla (vrt. pankit). Teen sitä itsekin. Se on mukava muuri, anonyymi ja kaikki käyttävät sitä.

Itselleni pahin törmäys on ollut rakennusprojektini. Tuulimyllyjä on ollut vastassa ja juuri kommunikoinnittomuus on aiheuttanut suurimmat ongelmat. Asiat sinänsä eivät ole se ongelma vaan usein luullaan, että asiat on järjestyksessä kun joku on ne nettiin laittaneet. Asiat joita käsitellään ovat sinänsä järkeenkäypiä mutta termit vaihtelevat ja oletetaan liikaa. Eikä kukaan halua opastaa tai vastata kysymyksiin. Kysymyksien esittäjiä pidetään osittain häirikköinä, virheellisesti. 

Voisiko asialle tehdä jotain? Ehdottaisin jotain sisäistä yhteispalaveria tai koulutusta että edes uskallettaisi olla asiakkaan kanssa yhteydessä. Se auttaisi myös yrityksiä välttämään turhia reklaamaatioita. Voi nimittäin käydä niin että jos asiakas kadottaa luottamuksen hän reagoi turhankin voimakkaasti. Ja se tapahtuu vain siitä syystä että luottamus katosi ja hän vielä kerran yrittää. Voi olla että vilpittömästä yrityksestä tulee hyökkäys, vaikka se onkin avunpyyntö!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kommunikointi, yhteydenpidon harjoittelu,

Kuulenko sen mitä sanotaan?

Tiistai 26.1.2021 klo 18.39 - R.J.

Mihin reagoin? Siihenkö mitä sanotaan vai mitä kuvittelen sanottavan?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kommunikointi, rakkauden pyyntö, hyväksyminen, uskallus nähdä,

Onko totta että meidän on puhuttava toisillemme?

Tiistai 14.8.2018 klo 6.21 - R.J.

Onko totta, että meidän on puhuttava toisillemme?

Saa puhua mutta ei tarvitse puhua!

Tämä koskee jokaista tilannetta, jossa kommunikoimme toistemme kanssa. Läheiset suhteet ovat vaativimmat!

Parisuhteen pelastuksena pidetään ajatusta,että on puhuttava! Vieläpä mennään niin pitkälle, että onnistuneen kommunikoinnin odotetaan päättyvän tulokseen.

Jokaisen meidän viestimme sisältää toiveen; hyväksy minut tai rakasta minua! Jos pitää puhua, on ajatuksessa mukana pakottamista (tavallaan hyökkäys). Mitäpä jos tuo toinen ei hyväksykään minua. Se mahdollisuus pelottaa.

Siis olisi todennäköisesti parempi ajatella, että saa olla hiljaa, kunnes on valmis puhumaan. Silloin on valmis ottamaan vastaan senkin vaihtoehdon, että kuulija ei pysty kohtaamaan kuulemaansa.

Jos toinen odottaa puhumista, tavallaan vaatii, tapahtuu niin, että kuulija estää puhujaa kertomasta asiaansa vapaasti. Hän puhuu, mutta puhuu vain siitä minkä kuulija kykenee ottamaan vastaan. Eli kuulijan toive ohjaa puheen aiheita. Voimakkaimmillaan saatetaan jäädään puhumaan small-talk´ia. Sekin on hyvä aloitus, mutta vain aloitus!

Saa puhua mutta ei tarvitse, ennenkuin on siihen valmis!

Jokaisella meillä on tarve tuoda esiin mielessämme olevia pelkoa herättäviä asioita. Siihen tarvitaan kommunikointia ja kuulijaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: toive, pelko, kommunikointi, vaatimus, hyökkäys, pakko, small-talk

Miten kommunikoimme ja kohtaamme ympäröivän maailman

Torstai 8.3.2018 klo 9.31 - R.J.

Elämämme muodostuu kommunikoinnista, yhteyksistä ympäristöömme. Siinä me valitsemme kahdesta vaihtoehdosta. Ilmennämme joko luottamusta (hyväksymistä, itsessämme olevaa rakkautta) tai sen puutetta (epävarmuutta, pelkoa). Kuitenkin vaikka ilmentäisimmekin jälkimmäistä, puutetta, senkin voidaan ajatella olevan viittaus luottamukseen, nimittäin se olisikin pyyntö. Jos saamme tähän hyväksymisen pyyntöön  myönteinen vastaus olemme saaneet sen mitä tarvitsemme!

Mitä tapahtuukaan, jos jälkimmäisen vaihtoehdon palaute ei olekaan toivottu? Siitäkin selvitään? Voit ottaa yhteyttä jos tarvitset lisätietoa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kotaaminen, kommunikointi, hyväksyminen, epävarmuus, pelko, rakkauden pyyntö

Small talk! Miksi ja mitä?

Lauantai 13.5.2017 klo 10.59 - Raimo Julkunen

Mihin tarvitsemme small talk'ia?

Jokaisella on tarve kommunikointiin vaikka emme sitä aina tiedosta! Se ilmenee keskusteluna säästä tai muusta helposti lähestyttävästä asiasta, joka todennäköisesti ei juurikaan herätä suuria tunteita. Siis ei pelota kuulla toisen mielipidettä. Tästä voimme jatkaa eteenpäin, vähitellen tunnustellen miten pitkälle uskallamme mennä yhteistä matkaamme!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tarve kommunikointiin, avaava asia,